Opleiding Specialisatie Gereedschappen

In weinig andere branches vertrouwen klanten zo op de adviezen van medewerkers als in die van de ijzerwaren en gereedschappen. In de ijzerwaren- en gereedschappenbranche is het daarom van groot belang dat er deskundigen werken die vrijwel altijd de juiste spullen en het juiste advies paraat hebben voor zowel de doe-het-zelver als de vakman. Vakmanschap is daarin een ijzersterk wapen. De Vakopleiding Technische Handel legt de basis voor dit vakmanschap. Deze professionele opleiding geeft inzicht in de variatie en finesses van het brede assortiment. De vakopleiding bestaat uit vier modules: Bevestigingstechniek, Hang- en Sluitwerk, Gereedschappen en Techniek.

In het verlengde van de bestaande vakopleiding hebben we daarom een nieuwe opleiding ontwikkeld:Opleiding Specialisatie Gereedschappen.Met deze opleiding krijg je een goed inzicht in het specifieke assortiment van de gereedschappen.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor de ervaren medewerkers in de technische groothandel, die werken als bijvoorbeeld balieverkoper, telefonische verkoper, projectadviseur of vertegenwoordiger. De opleiding is uitermate geschikt voor diegene die het COVIJ-diploma (module Gereedschappen) al heeft en/of al geruime tijd aan het werk is in de technische handel binnen deze productgroep. De specialisatie is een goed vervolg dat zorgt voor verdere verdieping en verrijking van de eerder opgedane kennis en maakt je tot een specialist op dit gebied.

Instapniveau

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding dien je bij voorkeur over het certificaat Gereedschappen van de vakopleiding (COVIJ) te beschikken of voldoende kennis en ervaring te hebben met de artikelen uit deze productgroep.

Resultaat

Na afloop van deze zeer praktijkgerichte opleiding beschik je over gedegen begrippen- en productkennis van specifieke artikelen uit de technische handel. Daarnaast ben je in staat om klanten efficiënt en vakkundig te adviseren. De opleiding behoort tot de Vakopleiding Technische Handel, maar kent wel een eigen examen. Als je deze met goed gevolg aflegt, ontvang je het certificaat "Specialisatie Gereedschappen". 

Inhoud

De module Specialisatie Gereedschappen is een vervolg op de Basismodule Gereedschappen. Naast een vervolg is er aandacht voor nieuwe en actuele onderwerpen.

De module is geschikt voor diegene die de basis module succesvol heeft doorlopen en al een tijd werkzaam is in de technische handel binnen deze productgroep. De nieuw ontwikkelde module wordt aangeboden in de vorm van e-learning.

Vervolgonderwerpen op de basis zijn o.a:

 • Schroefgereedschap
 • Sleutelgereedschap
 • Tackers en nietapparaten
 • Gereedschap voor zagen en frezen
 • Gereedschap voor schuren en slijpen
 • Gereedschap voor boren en hakken
 • Klimmateriaal
 • Verdeelkasten en bouwverlichting
 • Diamantgereedschap

Toegevoegde en nieuwe onderwerpen zijn:

 • Veiligheid en wetgeving
 • Kwaliteit en veiligheid van gereedschappen
 • Stofvrij werken
 • Lasermeetapparatuur
 • Stof- en waterzuigers en hogedrukreinigers
 • Compressoren en aggregaten
 • Heaters en drogers
 • Pompen

De specialisatie gereedschappen gaat verder waar de basismodule gereedschappen is opgehouden. 

De online leeromgeving

De Specialisatie module Gereedschappen van IMKO Vakopleidingen is gebaseerd op de digitale leeromgeving van IMKO. Deze digitale leeromgeving is overzichtelijk, duidelijk en gebruiksvriendelijk. Studenten weten wat en hoe ze moeten leren en kunnen snel de gewenste informatie vinden.

IMKO Vakopleidingen beschikt over een moderne, toegankelijke leeromgeving waarin onderwerpen op een heldere manier geïntroduceerd worden. De leeromgeving beschikt over diverse werkvormen die zorgen voor afwisseling en optimale kennisopname.

In de digitale leeromgeving is het lesmateriaal als volgt verwerkt:

 • Tutorials - Hierin staat de lesstof beschreven en vormt het digitaal werkboek.
 • Klant-adviesgesprek - In een virtuele omgeving worden de vaardigheden m.b.t. het beheersen van de materie in relatie tot de klant getraind.
 • Goed en Fout? - Dit onderdeel bevat een kennisoefening.
 • Oefentoets - Dit onderdeel bevat een herhalingsoefening. 
 • Proefexamen - Het proefexamen is opgebouwd uit representatieve vragen m.b.t. de lesstof en dient als voorbereiding op het examen.

Uniek en uitdagend zijn de interactieve klant-adviesgesprekken waarin een situatie op de werkvloer nagebootst wordt. Leuk om te doen en een uitstekende voorbereiding op de praktijk! Tussentijdse proeftoetsen en het oefenexamen aan het eind van de opleiding, geven een indicatie of men de stof voldoende beheerst voor deelname aan het examen.

Inschrijven

Inschrijven kan op elk gewenst moment via de inschrijfbutton onderaan deze pagina of via het tabblad 'inschrijven'. Binnen 7 dagen ontvangt de cursist een bevestiging met de inlogcode en een studiehandleiding waarmee hij direct aan de slag kan met de opleiding. Als werkgever is het ook mogelijk meerdere werknemers tegelijk in te schrijven. 

Examens

Vier maal per jaar plant IMKO Vakopleidingen examens in. Inschrijven hiervoor kan via de IMKO Vakopleidingen website. De examens worden afgenomen onder toezicht. Examens vinden plaats op een centrale locatie in Nederland. In 2018 gebeurt dit in Nieuwegein.

De mogelijkheid bestaat om incompany examens te boeken. Dit kan vanaf 10 examenkandidaten. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht. Er is ook ruimte om deze incompany examens in de avond of op zaterdag te plannen. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht. 

Aanmelden kan tot uiterlijk vier weken voor het examen. Voor de actuele examenplanning en het inschrijven voor examens, ga naar het tabblad 'examens'. 

Schrijf je nu in Vraag informatie aan